Fiscaal zakelijk

Artikel Column 'RondOm' november 2019

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) zijn subsidies op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen voor ondernemers. De milieu-investeringsaftrek biedt u de mogelijkheid de fiscale winst te verlagen. U kunt tot 36 procent van het investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieu-effecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel

Met de VAMIL kunt u een investering op een willekeurig moment afschrijven. Voor investeringen vanaf 2011 is de willekeurige afschrijving beperkt tot 75%. Door sneller afschrijven vermindert u de fiscale winst en betaalt u minder belasting in dat jaar. Dit biedt u een rente- en liquiditeitsvoordeel.

De MIA en VAMIL zijn twee verschillende regelingen maar worden vaak gecombineerd. Beide regelingen maken gebruik van een gezamenlijke lijst, de zogenaamde Milieulijst. Op deze lijst staan alle bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor MIA en/of VAMIL. Ieder jaar verschijnt een nieuwe Milieulijst. U kunt de milieulijsten downloaden van de internetsite van RVO.nl.

Iedere onderneming die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betaalt, kan in principe gebruikmaken van de MIA/VAMIL. U komt in aanmerking voor de MIA/VAMIL als uw investering voldoet aan voorwaarden en gebruiksvoorschriften die makkelijk terug te vinden zijn op de website van de Belastingdienst of het RvO. 

Vergeet niet dat deze regelingen pas effect hebben wanneer u een positief bedrijfsresultaat kan verminderen met deze aftrekmogelijkheden. Dat vereist een Financiële Planning binnen uw ACTIVAplan maar zeker ook binnen uw te verwachten winstaangiften. De zonnepanelen en de elektra auto zijn op dit moment een hot item maar de lijst van bedrijfsmiddelen die hieronder vallen is bijzonder lang.  Bereid U zih goed voor wanneer u plannen heeft om te investeren.  


Vragen? Rini de Looze beantwoordt ze graag voor u!
Naar Contact