Fiscaal zakelijk

Column 'Zicht op' mei 2016

In mijn column van maart bestede ik aandacht aan het nieuwe financieren. Het is algemeen bekend dat om diverse redenen het vertrekken van financieringen moeizaam verloopt. Maar is dat ook zo? Onze ervaring is dat wanneer er voldoende rendement en perspectief naar de toekomst is er in verhouding veel mogelijk is om vreemd vermogen aan te trekken. 

Waar ondernemers vroeger financiering bij banken of met crowdfunding ophaalden, komt een combinatie nu steeds vaker voor: stapelfinanciering. De trend was al langer voorzien. Maar deze is nu van start gegaan. Er zijn nog geen cijfers over beschikbaar, maar deze variatie begint gebruikelijk te worden. Ondernemers combineren financiering door een crowd ook met MKB-financiers. Wij zien meerdere voordelen van een afgeronde crowdfund-actie. We leggen ondernemers langs onze eigen meetlat, maar het helpt ontzettend als we weten dat de crowd zo’n ondernemer steunt, dan hebben ze een netwerk dat vertrouwen in hun plan heeft, en kunnen ze een product vermarkten. Ik denk dat stapelfinanciering de toekomst is, met name voor grotere bedragen, omdat risico’s dan toenemen. Het mooiste zou zijn als de banken meefinancieren, we de crowd meekrijgen. Onze expertise in het samenstellen van de juiste cijfers voor de ondernemer is en blijft daarbij een belangrijke basis. Vervolgens werken we dit uit met onze full-finance consultant die vervolgens de financierders benaderd en de prospect volledig bancair gericht uitwerkt. 

We zien nu dat banken gaan samenwerken met Crowdfunders om deze financieringsmix te omarmen met de titel Oneplanetcrowd. Vanuit deze samenwerking gaan banken doorver- wijzen naar dit nieuwe platform, lees crowdfunders. Deze doorverwijzing gaat niet gepaard met advies vanuit de bank. De beheertaken van de bank en van de crowdfundingplatforms blijven volledig gescheiden. Wij maken derhalve met onze full-finance adviseur zelf een keuze en stellen een advies op voor de juiste mix. 

 


Vragen? Rini de Looze beantwoordt ze graag voor u!
Naar Contact