Fiscaal zakelijk

Artikel Column 'RondOm' oktober 2019

Niet alleen de vraag over de hoogte van de bijtelling maar zeker ook de discussie of er al voldoende valt te kiezen en dan niet te vergeten welke actieradius geeft het nieuwe rijden.

Het standaardbijtellingspercentage voor de auto van de zaak is in 2019 22% van de cataloguswaarde. Voor een volledig elektrische auto werd er voor 2019 een korting verleend, waardoor het bijtellingspercentage effectief maar 4% bedraagt. Vanaf 2019 geldt een gecombineerd bijtellingspercentage. Het bijtellingspercentage van 4% blijft van kracht tot een cataloguswaarde van € 50.000, maar vervalt daarboven, waardoor er over het meerdere 22% bijtelling moet worden betaald. Voor de korting op de elektrische auto geld bovendien dat men het percentage voor vijf jaren mag behouden vanaf het jaar van aanschaf. De bijtelling  stijgt de komende jaren met 4% per jaar tot de 22% reguliere bijtelling.

Velen besluiten nu de 4 procent bijtelling te benutten maar nog veel meer wachten nog af. In 2020 volgen er vele nieuwe modellen die een veel ruimere keus op de markt teweeg zullen brengen dan nu het geval is. Op de investering in een elektrische auto kunt u Milieu-investeringsaftrek (MIA) claimen. Deze aftrek is van toepassing als de investering voorkomt op de Milieulijst 2019 van het RVO.nl. Volledig elektrische personenauto’s zijn opgenomen op de Milieulijst van het RVO.nl. Over de investering in een volledig elektrische personenauto kunt u tot een bedrag van € 40.000 27% MIA claimen. Dit betekent dat in het jaar van aanschaf de extra aftrek kan oplopen tot € 10.800! 

Vanaf 2019 kan er geen Milieu-investeringsaftrek worden geclaimd op plug in-hybride personenauto’s met een CO2-uitstoot van 1 tot en met 30 gram per kilometer. De laadpalen kunnen ook onder deze regeling  vallen.  Ook in dit onderwerp zeggen wij, plan omzichtig vanuit uw financiële mogelijkheden.

 


Vragen? Rini de Looze beantwoordt ze graag voor u!
Naar Contact