Accountancy

Artikel Column 'Zicht op' juli 2018

Koop in 2019 nog een elektrische auto 

De bijtelling voor het privégebruik van een elektrische auto van de zaak is 4% van de cataloguswaarde.  Die bijtelling gaat per 1 januari 2019 omhoog, naar de standaardbijtelling van 22% voor zover de cataloguswaarde meer dan € 50.000 is. Per 2021 wordt – naar verwachting – de lage bijtelling voor elektrische auto’s afgeschaft.  Als u nog dit jaar een elektrische auto koopt met een cataloguswaarde van meer dan € 50.000 – stel met 15 november als datum afgifte kentekenbewijs – dan kunt u de 4% bijtelling nog jarenlang benutten. Tot  1 december 2023. Het percentage van de bijtelling dat geldt bij aankoop van de auto staat voor vijf jaar vast.

BTW verhoging voorkomen met vooruitbetalen! 

Per 1 januari 2019 wordt het lage BTW-tarief verhoogd van 6% naar 9%. Het kabinet wil de extra administratieve lasten van deze tariefsverhoging voor ondernemers voorkomen. Daarom zal de Belastingdienst geen BTW naheffen bij vooruitbetaling in 2018 (met 6% BTW) voor een prestatie die pas in 2019 , onder het 9% BTW-tarief gaat plaatsvinden. De tariefsverhoging zal geen reden voor naheffing zal zijn.

De aangekondigde verhoging van het lage BTW-tarief van 6% naar 9% levert veel ondernemers extra administratieve lasten op: zij moeten de prijzen aanpassen in kassa’s, offertes en bedrijfsadministraties. Bij de facturatie van transacties rond de jaarwisseling moet gecheckt worden of het oude of nieuwe BTW-tarief van toepassing is. Beslissend is hierbij de datum waarop het goed wordt geleverd of de dienst wordt verricht, en niet het tijdstip waarop de afnemer betaalt.

Als voorbeelden noemen we concerten of sportevenementen die in 2018 al worden betaald maar pas in 2019 plaatsvinden, maar de goedkeuring geldt voor alle goederen en diensten waarop het verlaagde BTW-tarief van toepassing is. Dus ook degene die het opknappen van de woning met laag tarief gaat inplannen.   

 


Vragen? Rini de Looze beantwoordt ze graag voor u!
Naar Contact