Fiscaal particulier

Artikel Column 'Zicht op' juni 2019

Als partners uit elkaar gaan, dan moet er een hoop worden geregeld. Op financieel vlak als je samen een eigen woning hebt in combinatie met de fiscale gevolgen is er hoop te vetellen. 

Als slechts één van jullie eigenaar is van het huis, hoeft de woning niet te worden verdeeld. De eigenaar kan in het huis blijven wonen. Dit is anders als je in gemeenschap van goederen was getrouwd. Je wordt dan automatisch voor de helft eigenaar en schuldenaar van elkaars bezittingen en schulden. Dus ook van de woning en de hypotheekschuld. Ga je uit elkaar, dan zal de woning toch verdeeld moeten worden. Ook als deze nog steeds op naam van één van beiden staat. 

Wanneer eenmaal besloten is om uit elkaar te gaan dan kan een goede financiële voorbereiding heel belangrijk zijn.  Is de woning voor jou geen hoofdverblijf meer? Dan kom je voor de inkomstenbelasting niet langer in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. De fiscale scheidingsregeling geeft een hiervoor de leidraad.  De variaties van de samenwoning in combinatie met de juridische eigendom van de eigen woning zijn talrijk. De fiscale gevolgen zijn vaak complex en wij raden iedereen aan die besloten heeft te gaan scheiden dit samen met een belastingadviseur op te zetten. Maar al te vaak ontmoetten we situaties dat gezinnen al lange tijd niet meer samenwonen en dat bij het indienen van een aangifte inkomstenbelasting pas de fiscale gevolgen in  kaart gebracht moeten worden. Zelfs na het opmaken van een convenant worden vaak fiscale vraagstukken pas aan de kaak gesteld !

Voorgaand moet ik helaas beperken omdat de variaties en de complexiteit van de fiscale wetgeving op dit gebied groot zijn. Daarom besteed ik in deze column alleen maar aandacht aan mijn advies aan scheidende echtelieden om zich zeer goed en wel gezamenlijk voor te bereiden op fiscale gevolgen maar ook juist de mogelijkheden. Beperking van financiële schade bij echtscheiding kan een wellicht een beetje helpen in deze meestal verdrietige stap.  


Vragen? Rini de Looze beantwoordt ze graag voor u!
Naar Contact