Fiscaal particulier

Artikel Column 'Zicht op' maart 2019

Er wordt mij vaak de vraag voorgelegd door vooral ouderen hoe nog een hypotheek op te kunnen nemen op de eigen woning dan wel te profiteren van de stille reserve. Veel huizenbezitters, vooral senioren, zitten in zo’n situatie. Zij moeten rondkomen van AOW en misschien een klein aanvullend pensioen. Maar ook sommige jongere huiseigenaren hebben een forse overwaarde waar zij niet aan kunnen komen. Veel van de huizenbezitters wonen naar hun zin en willen niet door verkoop van de woning ergens anders naar toe. Er zijn meerdere opties die op de markt gebracht zijn en die in sommige situaties een oplossing kunnen bieden.  Verkoop van de eigen woning en gaan huren of een nieuwe hypotheek. Maar hypotheekverstrekkers zijn de laatste jaren zeer terughoudend geworden met het verstrekken van opeet- en krediethypotheken.  Terughoudend is echter niet onmogelijk.  Een tweetal onbekende mogelijkheden zijn de volgende. 

Verkopen en terug huren, sale and lease-back. U verkoopt uw huis tegen een bepaald percentage van de marktwaarde en huurt het terug. U krijgt dan een geldbedrag ineens. Een deel van dat geld betaalt u de komende jaren aan huur, maar met het grootste deel kunt u doen wat u wilt. Vaak neemt de nieuwe eigenaar het onderhoud van het huis op zich.

U verkoopt uw huis tegen een bepaald percentage van de marktwaarde. In ruil daarvoor heeft u het recht om levenslang in de woning te blijven. U krijgt de koopsom niet ineens, maar in de vorm van een levenslang pensioen. Als u overlijdt gaat het resterende geld dat voor uw pensioen is gereserveerd over naar uw erfgenamen. U betaalt geen huur, maar u blijft wel verantwoordelijk voor het onderhoud.

Voor een goede beoordeling telt niet alleen wat u het meest oplevert, maar moeten ook de risico’s en de fiscale gevolgen worden meegenomen. Er zijn nu eenmaal meerdere wegen die naar Rome leiden.


Vragen? Rini de Looze beantwoordt ze graag voor u!
Naar Contact