Accountancy

Artikel Column 'Zicht op' september 2018

In de maand September hebben we weer enkele financieringsprojecten af mogen ronden. Grotendeels vullen wij dit in middels crowdfunding.  Steeds vaker kiezen mensen voor crowdfunding, wat ook wel publieksfinanciering wordt genoemd. Het wordt  nu nog gezien als een alternatieve manier van financieren, maar gezien de positieve ontwikkelingen zou dit weleens dé manier van financieren kunnen worden.

In deze maand werd o.a. een cliënt van ons gefund via KNAB crowdfundplatform voor €  525.000. Dit voor nieuw materieel en aanvulling op het werkkapitaal.  Een bedrijf welk door expansie behoefte had aan extra financiële middelen.   Maar liefst 444 leners funden dit project welk binnen anderhalf uur na plaatsing gefund was.  Het voortraject is uiteraard tijdrovend. De 444 leners zijn gelijk ook ambassadeurs voor het bedrijf. Zij willen allen dat het project slaagt en zullen helpen waar mogelijk. Een tweede voordeel is dat een crowdfundcoach helpt bij het tot stand brengen van een nieuw plan maar hij stopt niet met begeleiden na verstrekking van de financiële middelen. Iedere hulp van een bedrijfscoach is uiteraard welkom.  De promotie die een dergelijk publiekelijke financiering met zich mee brengt is zeer welkom. De positiviteit spat er meestal vanaf. Niet onbelangrijk naar volgende stappen  in het bedrijfsplan. Crowdfundplatforms verlangen minder zekerheden dan bijvoorbeeld banken. Ze financieren niet primair op garanties, maar op het geloof in de ondernemer en het concept. Dit geloof combineren ze met de berekening van de solvabiliteit, de rentabiliteit en de liquiditeit. Als de campagne vol komt, geeft dit andere financiers vertrouwen om ook te investeren. Denk hierbij aan banken en grote investeerders. Ze weten namelijk dat er vertrouwen is vanuit de markt, waardoor de kans van slagen groter is.

De combinatie van crowdfunding en bankieren , het zgn. stapelfinancieren , geeft een juiste invulling van de behoefte in het MKB.  Meer weten ?  Wij helpen u graag verder. 


Vragen? Rini de Looze beantwoordt ze graag voor u!
Naar Contact