Fiscaal particulier

Column 'RondOm' maart 2021

Sedert een maand zijn wij weer druk met de aangifte inkomstenbelasting over het afgelopen jaar. De invloed van Corona laat zich daar ook gelden. Geen bezoeken aan huis bij particulieren en vele gewijzigde omstandigheden die invloed hebben op de aangifte.  Natuurlijk zien we wisselingen van huiseigenaren of andere leuke zaken. Zo sloten in 2020 meer mensen dan ooit hun hypotheek over en nog nooit vroegen zoveel mensen een hypotheek aan.

Voor ‘t eerst hebben we te maken met meerdere clientèle die met uitgestelde betalingen op de rente en aflossing van de hypotheek hebben te maken.  Dan moet je extra opletten bij de rubriek renteaftrek. Meestal kan rente die niet in het belastingjaar zelf is betaald ook niet worden afgetrokken. Of het toch kan worden afgetrokken hangt af van de afspraak met zo’n geldverstrekker.

Ondernemers en particulieren die getroffen zijn in negatieve zin door Corona hebben ook heel veel behoefte aan duidelijkheid van de fiscale gevolgen maar ook de mogelijkheden te benutten die er eventueel nog zijn ten opzichte van de Zorg en huurtoeslag.  De mogelijkheid om te middelen met een veel minder inkomen dan de perioden ervoor geeft ook een mogelijkheid tot eventuele teruggave.  De te verwerken ondersteunende financiële injecties van de overheid is voor het eerst ook ruimschoots aanwezig.

ls er iets gewijzigd in de persoonlijke situatie, dan is het nog belangrijker om de aangifte goed te controleren derhalve. Zo is ook de waarschuwing van de Belastingdienst zelf. Deze grote gevolgen tot afwijking ten opzichte van voorgaande jaren zal ook niet onopgemerkt blijven door de computer in Apeldoorn. Want?  Bij opmerkelijke afwijkingen kan de computer een fysieke controle aanwijzen. Een reden te meer om de aangifte IB/Pvv 2020 met zorg te doen. 

Mocht u met vragen zitten dan staan wij voor u klaar.  


Vragen? Rini de Looze beantwoordt ze graag voor u!
Naar Contact