Fiscaal particulier

Column 'RondOm' mei 2021

In eerdere columns heb ik het onderwerp over de liquide forecasting geschetst. In een periode waarin men geheel of gedeeltelijk stilgelegen heeft door Corona was dit nodig om te overleven. Mijn grote ongerustheid komt echter na deze periode. Op dat moment gaan partijen weer onderhandelen over de opgelopen achterstanden. Alle crediteuren hebben begrip voor ontstane situatie waar men niets aan kan doen. Maar op het moment dat men weer open gaat moet er betaald gaan worden inclusief de achterstanden. Daar beginnen de grote liquide moeilijkheden. Is dan de exploitatie al voldoende om de reguliere lasten te dragen ? dan is de volgende vraag of de exploitatie genoeg brengt om de achterstanden weg te werken.  Liquide forecasting is derhalve geboden om goed overleg mogelijk te maken tussen partijen.

 

In 2020 hebben ondernemers al voor miljarden aan belastingbetalingen uitgesteld, en die mogelijkheid blijft er tot in elk geval 1 juli 2021. Heeft u ook gebruik gemaakt van deze regeling? Houd er dan rekening mee dat u uw nieuwe betalingsverplichtingen weer tijdig moet voldoen zodra het uitstel afloopt. Doet u dat niet, dan valt u niet onder de ruime terugbetalingsregeling. Onder deze terugbetalingsregeling krijgt u in totaal drie jaar de tijd om uw belastingschulden af te lossen. De regeling start op 1 oktober 2021. Kunt u ondanks de ruime regeling uw belastingschulden niet volledig terugbetalen? Dan zal de

Belastingdienst uw saneringsverzoek ‘binnen de bestaande wettelijke kaders met een welwillende blik’ beoordelen. Dat wil zeggen dat de fiscus bij twijfel een verzoek zal toekennen als blijkt dat de betalingsregeling geen soelaas biedt. Ook zal de Belastingdienst aannemen dat uw onderneming nog levensvatbaar is als bijvoorbeeld de bank of de accountant daar positief over is.

 

Mijn zorg is groot naar die ondernemers die geheel dan wel gedeeltelijk getroffen zijn en weer op gaan starten. Dit zeker niet op de laatste plaats naar hun werkkapitaal.   


Vragen? Rini de Looze beantwoordt ze graag voor u!
Naar Contact